Den fjärde och årets avslutande EM-deltävling avgjordes 13-15 oktober i Gelnica, Slovakien. Fredag och lördag var vanliga tävlingsdagar medan söndagen endast bestod av en kort transport och ett crossheat.

1014_em_slovakien

Banan var den tuffaste och häftigaste i år på EM med riktigt rejäla upp- och nerförsbackar både på proven och transporterna. Det var också väldigt tight om tid så det blev inte mycket vila under dagarna.

Jag strulade mycket på extremprovet varje varv och tappade mycket tid, men det var tid som jag kunde ta in på de två andra proven. Framförallt enduroprovet körde jag riktigt bra på! Jag slutade tvåa båda dagarna och kunde säkra mitt EM-silver med en dag kvar att köra. Riktigt skön känsla, framförallt med tanke på vad som hände under crossheatet…

1014_em_slovakien3

Ja, crossheatet. Vi skulle köra sju varv. Jag fick en riktigt kass start och var långt bak. Började köra upp mig och efter något varv var jag uppe som fyra. När jag skulle köra om hon som var trea gick jag omkull och efter det tog jag det lugnt. För innan start hade vi tjejer kommit överens om en ”plan”. Det finns en tjej som har fuskat under nästan varenda EM-tävling. Hon har bland annat genat, åkt väg istället för den riktiga transporten för att hinna i tid och fått reservdelar utkörda till sig när hon haft sönder något för att kunna fortsätta köra…

Hon har fått flera varningar och tillsägningar från juryn men fortsätter ändå. Därför ville vi tjejer visa att detta är något som vi inte accepterar, klarar man inte av att följa reglerna har man inte här att göra. Så det vi gjorde var helt enkelt att stanna innan mål och släppa förbi en annan tjej så att hon kunde ta tredjeplatsen totalt i årets serie istället för fuskaren.

Tyvärr gick det inte hela vägen då en av tjejerna missade totalt och ändå åkte i mål före henne vi skulle släppa om… Men till nästa år ska vi sätta dit henne. Det är så jäkla lågt att fuska, jag förstår verkligen inte hur hon kan känna sig nöjd med sin tredjeplats efter allt hon gjort…

Till roligare saker: Under helgen kördes även Lag-EM och där lyckades vi i damlaget vinna guld!

1014_em_slovakien2

Nu är det en stor tävling kvar för året och det är Novemberkåsan…! Det blir första gången jag ska köra och vad jag har hört så kommer det bli riktigt tufft! Kåsan går 11-12 november i Enköping.